Omgeving

23

 

 

In de directe omgeving

Parisot
Op 5 minuten vindt u het charmante plaatsje Parisot. Hier vindt u alles wat u dagelijks nodig heeft: twee bakkers, een restaurant (www.lacastille.fr), het postkantoor, een mini supermarkt, een bar tabac en een apotheek. Het “lac de Parisot” is 5 minuten rijden van het huis. Bij het meer is waterfiets verhuur, kinderspeelplaatsen, een tennisbaan een basketbalterrein en een bar. Vissen in het meer is mogelijk.

Caylus
Nauwelijks 10 minuten rijden van het huis vindt u het plaatsje Caylus. Caylus heeft een oude stadskern en kent vele authentieke huisjes. Twee keer per week is hier de markt en tevens vindt u hier een supermarkt. Caylus heeft enkele restaurants, winkeltjes en bars.
Office de Tourisme, Rue Droite 82160 Caylus
Tel.: +33.05.63.67.00.28 Email: tourisme@caylus.com
Website: www.caylus.com

Saint Antonin Noble Val
Het middeleeuwse stadje Saint-Antonin-Noble-Val, gesticht in de 8e eeuw rond een voormalige benedictijnenabdij, is gelegen waar de rivieren Aveyron en Bonnette samen komen. In het hart van de oude stad, dicht bij de markthal, bevindt zich het oude stadhuis, ook wel het Romaanse Huis, dat dateert uit 1125, één van de oudste burgerlijke monumenten van Frankrijk. De pittoreske en kronkelende steegjes met oude huizen zoals het Maison de l’Amour of het Maison du Roy, nodogen uit tot een wandeling. Elke zondagochtend is er de traditionele markt.

Villefranche de Rouergue
Op 20 minuten rijden ligt de stad Villefranche de Rouergue. Villefranche is beroemd om zijn donderdagochtendmarkt en zijn kathedraal. In Villefranche zijn alle grote supermarkten, vele winkeltjes en restaurantjes gevestigd. In het stadje zijn vele kleine straatjes waar men kan rondslenteren.
Office de Tourisme, Prom. du Guiraudet, 12200 Villefranche-de-Rouergue
Tel.: +33.05.65.45.13.18 Email: infos@villefranche.com
Website: www.tourisme-villefranche-najac.com

Najac
Dit dorp moet je gezien hebben! Het dorp, staand bovenop een rots, is van oorsprong een fort. Het koninklijke kasteel van Najac onderdeel van een netwerk van koninklijke kastelen gelegen in de vallei van de Aveyron, is gebouwd in de 13e eeuw en geklasseerd als historisch monument. Bij het kasteel heeft men een prachtig uitzicht over het dorp en de Aveyron. Najac staat ook bekend vanwege zijn restaurants. Twee van de restaurants staan aanbevolen in de Michelingids.
Office de Tourisme, 25 place du Faubourg, 12270 Najac
Tel.: +33.05.65.29.72.05 Email: infos@tourisme-najac.com
Website: www.tourisme-villefranche-najac.com

De regio
Parisot ligt in de nieuwe regio Occitanie op de grens van de departementen Aveyron, Lot en Tarn et Garonne. Spectaculaire landschappen, hooggelegen plateaus omgeven door valleien van de rivieren Lot, Tarn, Aveyron en Aubrac. Een prachtige omgeving voor kanoërs, wandelaars en iedereen die van natuur houdt. In de directe omgeving een groot aantal plaatsen die zijn geklasseerd als mooiste plaatsen van Frankrijk (plus beaux villages de France). De regio is doordrenkt van geschiedenis. De Romeinen, Catharen, de Fransen en zelfs de Engelsen hebben over deze regio geregeerd. De geschiedenis gaat zelfs verder terug, wat te zien is in de prehistorische grot van Pech Merle.
Website: www.toerisme-midi-pyrenees.nl
Website: www.tourisme-occitanie.com

Klimaat
Het klimaat in de regio is mild en zonnig in de zomer, volop zon en temperaturen van eind 20, begin 30 graden. Ideaal om de omgeving te verkennen of gewoon te relaxen bij het zwembad.

Wat te doen?
Bijzondere plaatsen
Diverse pittoreske plaatsen op minder dan een uur rijden, zoals Najac, Conques, Belcastel, St. Cirq Lapopie en Cordes sur Ciel.
Historische plaatsen zoals Villefranche de Rouergue, Cahors, Montauban, Figeac en Albi zijn allemaal steden met een rijke geschiedenis, musea, winkeltjes en restaurants. Meer informatie hieronder.
Lokale markten
In de regio worden op verschillende dagen van de week markten gehouden, bijvoorbeeld Villefranche de Rouergue (donderdag), Saint Antonin Noble Val (zondag), Limogne en Quercy (zondag), Najac (zondag), Parisot (vrijdag), Cordes sur Ciel (zaterdag), Caussade (maandag) en Cahors (zaterdag).
Wandelen
De authentieke en uitgestrekte omgeving geeft een bijna onbeperkte mogelijkheid om korte, lange of zelfs meerdaagse wandelingen te maken. Het ‘Office de Tourisme’ kent een groot aantal wandelingen, van kort tot lang, van gemakkelijk tot voor de gevorderde wandelaar.
Fietsen en ATB
Het gevarieerde en vaak nog authentieke landschap geeft een scala aan mogelijkheden voor de fanatieke ATB-‘er. Gewoon op de fiets stappen en op pad gaan (vele kleine onverharde weggetjes die de natuur doorkruisen zijn vrij toegankelijk) of een vooraf bepaalde route volgen (het Office de Tourisme heeft deze beschikbaar); het kan allemaal. Ook voor de wat minder avontuurlijk ingestelde fietser zijn er bij het Office de Tourisme verschillende circuits beschikbaar. Deze voeren u langs diverse interessante locaties en dorpen in de omgeving. Fietsen zijn te huur in St Antonin Noble Val bij: NATURE ESCAPADE tel : +33.05.63.31.41.76.
Website: www.nature-escapade.com
Kanoën, speleologie en wandklimmen
Kanoën op één van de rivieren in de regio, wandklimmen of speleologie: de omgeving biedt volop mogelijkheden voor een actief avontuur. Informatie op de website van NATURE ESCAPADE in Saint Antonin Noble Val.
Website: www.nature-escapade.com
Paardrijden
Paardrijden je passie: dan kun je uit de voeten in de prachtige natuur in de regio en het landschap bekijken op de rug van een paard. Dat alles in een -omgeving van rust en authenticiteit. In de nabijheid van La Rivière zijn er diverse maneges die u graag ontvangen.
Vissen
De rivieren in de omgeving hebben een uitgebreid visbestand. Naast karper en barbeel, zit er ook meerval, paling, kopvoorn, baars, snoekbaars, forel en black bass. Vissen in optima forma, bijvoorbeeld vliegvissen in de ongerepte natuur. Een vergunning is te koop bij het Office de Tourisme of bij bijv. een ‘Bar Tabac’.
Golf
Golfbanen zijn te vinden in Albi, Villefranche de Rouergue en Rodez.

Grotere steden en plaatsen.
Toulouse
Er zijn zo van die steden waar men onmiddellijk bezwijkt voor hun charme. Toulouse is er één van. Toulouse wordt gekenmerkt door oranjeroze bakstenen en dakpannen in een rossige kleur. Ook al is Toulouse één van de grotere steden van Frankrijk met zijn universiteit en rond de 100.000 studenten, het leven heeft hier het aangename, lome ritme die kenmerkend is voor het Zuiden. Gelegen aan de rivier de Garonne. De kades zijn één van de favoriete wandelplaatsen van de Toulousains en er worden regelmatig concerten, tentoonstellingen, markten georganiseerd. De stad wordt ook doorkruist door het Canal du Midi, dat door Unesco is opgenomen als Werelderfgoed, ideaal voor een cruise of een fietstocht langs het water. Toulouse heeft een historisch centrum met een gemeentehuis dat u gezien moet hebben!
Website: www.toulouse-tourisme.com
Rodez
Rodez is gebouwd hoog boven de rivier de Aveyron en wordt gedomineerd door de rode kathedraal van kalkzandsteen. De 87 meter hoge klokkentoren, is omringd door het oude stadsdeel. Prachtige renaissancepanden en statige herenhuizen (hôtel Delauro, hôtel d’Adhémar, hôtel de Bonald… ), winkels en cafés en restaurants. Op woensdag of zaterdag wordt de lokale markt gehouden.
Website: www.tourisme.grand-rodez.com
Albi
Albi, wie er eenmaal geweest is wil er onherroepelijk een keer naar terug. De eeuwenoude stad in Zuid-Frankrijk staat bekend om de boven de omgeving uit torenende kathedraal Sainte-Cécile. Misschien wel de mooiste kathedraal van Frankrijk: het is de grootste bakstenen kerk ter wereld, waaraan men in de 13e eeuw is begonnen te bouwen. Van buiten mag de kerk er dan wat kil uitzien, van binnen is hij rijk gedecoreerd, helemaal bedekt met schilderwerk. Doordat de kerk ten tijde van de Revolutie gespaard werd van grote plunderingen en vernielingen, is het interieur nog grotendeels zoals het vanaf de 15e eeuw was. Ten oosten van de kathedraal ligt de oude middeleeuwse stad met verschillende smalle straatjes, steegjes en pleintjes.Tegen het bisschoppelijk paleis aan vind je de “Jardins de la Berbie”, de ze prachtige Franse tuinen, met uitzicht over de Tarn en de rest van de stad. De monumentale overdekte markt van Albi biedt plaats aan vele handelaars in lokale producten. Uitgezonderd de maandag is deze markthal elke dag geopend. De bekende schilder en affiche-ontwerper Henri de Toulouse-Lautrec werd in 1864 geboren in Albi. Als eerbetoon vind je nu in het voormalig bisschoppelijk paleis het Musée Toulouse-Lautrec.
Website: www.albi-tourisme.fr
Montauban
Het kleine zusje van Toulouse, in 1144 gesticht aan de oevers van de Tarn door de graaf van Toulouse. Vanaf de 13de eeuw kende de stad een welvarende periode, de oude brug en de Saint-Jacques zijn in die tijd gebouwd. De Zwarte Dood en de Honderdjarige Oorlog maakte een einde aan deze periode. De arcades (booggewelven) waren van oorsprong een overdekte plaats voor kooplui en handelaren. Nog van vier zijden in tact en één van de oudste in heel Frankrijk.
Figeac
Figeac, gelegen aan de rivier de Célé, een zijrivier van de Lot, is met ongeveer 10.000 inwoners de op één na grootste gemeente in het departement Lot. Elke zaterdag is de markt terug vinden op het middeleeuwse stadsplein, en met zijn vele terrassen, restaurants en winkels is Figeac een prima plaats voor een dagje winkelen. In de Middeleeuwen heeft Figeac zich ontwikkeld tot een van de meest florerende middeleeuwse steden. Wat bijzonder is aan Figeac, is dat een relatief groot deel van de oude bebouwing bewaard is gebleven, de stad heeft veel oude monumenten. Opvallend is op de Place des Écritures de enorme afbeelding van de steen van Rosetta, gemaakt in zwart graniet door de Amerikaanse kunstenaar Joseph Kosuth. Het is een monument voor het levenswerk van Jean-François Champollion. Naar hem is het Champollion Museum vernoemd, dat gewijd is aan de Egyptische kunst.
Website: www.tourism-figeac.com
Cahors
Cahors is fraai gelegen bij de rivier de Lot die u kunt oversteken via de versterkte brug Pont Valentré, het adembenemende symbool van de stad. De bouwmeester zou volgens een plaatselijke legende een pact met de duivel hebben gesloten om de brug af te bouwen, maar met een list slaagde hij erin zijn eeuwige ziel te behouden. De stad staat bekend om zijn truffels, de markt op zaterdagochtend en de donkere, bedwelmende Cahors-wijn. De hoofdstraat Boulevard Gambetta ligt er fraai bij met zijn platanen, cafés, restaurants en winkeltjes. Ten oosten van de Boulevard Gambetta ligt de oude wijk, met huizen die aan een glorieus verleden herinneren en de Romaanse Cathédrale St.-Etienne. Deze kathedraal is één van de meest oorspronkelijke koepelkerken van zuidwest Frankrijk. Het meest bekend van Cahors is wellicht de wijn. Een krachtige rode wijn, die je hier in tal van domeinen kan proeven en kopen. De wijnroute van Cahors volgen is een echte aanrader.
Website: www.vakantie-cahors.nl